How Appropriate To Eat Salad 24

Eating too much salad while losing weight is wrong. वजन कम करते समय ज्यादा सलाद खाना गलत है।

Many people think that when trying to lose weight, they are told to eat a lot of salads. Eating too much salad while losing weight is wrong. Salad contains fibers, minerals and micro minerals. Salads are low in fats. Eating salad in the right amount gives good results but if eaten in excess it can cause gas or upset stomach. Eating too much salad leads to weight loss in a wrong way and good nutritional value is not absorbed by the body. Eating a salad instead of a meal for the rest of your life is difficult, will not humanize the body, and can lead to nutritional deficiencies (vitamins, minerals, etc.). Deficiency of nutrients (vitamins, minerals etc.) is harmful to health and weight loss lost by eating too much salad can be regained.

30-40 grams of fiber is required in daily diet. People eat salad because it contains more fibers. But fibers are also present in wheat, sorghum, fruits and vegetables. Brown rice contains more fibers but it is difficult to cook and digest, so eating brown rice should be avoided. Eating large amounts of salad is advised only for those who suffer from constipation or diabetes. People with diabetes are advised to eat foods that are high in fiber because fiber causes blood sugar to rise at a slower rate. Adequate amounts of fiber in the diet help in curing certain diseases such as stomach related diseases or cancer, diabetes and obesity. It also helps to increase good cholesterol and reduce bad cholesterol.

Salads provide fibers which are good for health but should be limited in daily diet. You can learn how to make many types of salads on the internet and never get tired of eating salads. Salad is not just carrots and cucumbers. You can use many types of vegetables/fruits like tomato, cucumber, carrot, beet, radish, cabbage, cauliflower, broccoli, pulses, corn kernels, pomegranate seeds, paneer etc. while making salad/salad. A salad can be made using different colored vegetables or fruits. You can also teach children to make salad. If you have dry vegetables, you should eat salad and if you have rasa vegetables, you should eat salad. Cut or grate the salad or squeeze lemon over the salad or use sea salt. Children need to get used to eating salad/salad right from the beginning.

सलाद खाना कितना उचित है...

सलाद खाना कितना उचित है…

बहुत से लोग सोचते हैं कि जब वे वजन कम करने की कोशिश करते हैं तो उन्हें ढेर सारा सलाद खाने के लिए कहा जाता है। वजन कम करते समय ज्यादा सलाद खाना गलत है। सलाद में फाइबर, खनिज और सूक्ष्म खनिज होते हैं। सलाद में वसा की मात्रा कम होती है। सही मात्रा में सलाद खाने से अच्छे परिणाम मिलते हैं लेकिन अधिक मात्रा में खाने से गैस या पेट खराब हो सकता है। ज्यादा सलाद खाने से वजन गलत तरीके से घटता है और अच्छे पोषण मूल्य शरीर द्वारा अवशोषित नहीं हो पाते हैं। जीवन भर भोजन के स्थान पर सलाद खाना कठिन है, यह शरीर को मानवीय नहीं बनाएगा, और पोषण संबंधी कमियाँ (विटामिन, खनिज, आदि) पैदा कर सकता है। पोषक तत्वों (विटामिन, खनिज आदि) की कमी स्वास्थ्य के लिए हानिकारक है और बहुत अधिक सलाद खाने से घटा हुआ वजन दोबारा पाया जा सकता है।

दैनिक आहार में 30-40 ग्राम फाइबर की आवश्यकता होती है। लोग सलाद इसलिये खाते हैं क्योंकि इसमें फाइबर अधिक होता है। लेकिन फाइबर गेहूं, ज्वार, फलों और सब्जियों में भी मौजूद होते हैं। ब्राउन राइस में फाइबर अधिक होता है लेकिन इसे पकाना और पचाना मुश्किल होता है इसलिए ब्राउन राइस खाने से बचना चाहिए। अधिक मात्रा में सलाद खाने की सलाह केवल उन्हीं लोगों को दी जाती है जो कब्ज या मधुमेह से पीड़ित हैं। मधुमेह वाले लोगों को उच्च फाइबर वाले खाद्य पदार्थ खाने की सलाह दी जाती है क्योंकि फाइबर रक्त शर्करा को धीमी गति से बढ़ाता है। आहार में पर्याप्त मात्रा में फाइबर कुछ बीमारियों जैसे पेट संबंधी रोग या कैंसर, मधुमेह और मोटापे को ठीक करने में मदद करता है। यह अच्छे कोलेस्ट्रॉल को बढ़ाने और खराब कोलेस्ट्रॉल को कम करने में भी मदद करता है।

सलाद फाइबर प्रदान करता है जो स्वास्थ्य के लिए अच्छा है लेकिन इसे दैनिक आहार में सीमित किया जाना चाहिए। आप इंटरनेट पर कई तरह के सलाद बनाना सीख सकते हैं और सलाद खाते-खाते कभी नहीं थकेंगे। सलाद सिर्फ गाजर और खीरे का नहीं है. आप कई प्रकार की सब्जियों/फलों का उपयोग कर सकते हैं जैसे टमाटर, खीरा, गाजर, चुकंदर, मूली, पत्तागोभी, फूलगोभी, ब्रोकोली, दालें, मकई के दाने, अनार के बीज, पनीर आदि। सलाद/सलाद बनाते समय. अलग-अलग रंग की सब्जियों या फलों का उपयोग करके सलाद बनाया जा सकता है। आप बच्चों को सलाद बनाना भी सिखा सकते हैं. अगर आपके पास सूखी सब्जियां हैं तो आपको सलाद खाना चाहिए और अगर आपके पास रस वाली सब्जियां हैं तो आपको सलाद खाना चाहिए. सलाद को काटें या कद्दूकस करें या सलाद के ऊपर नींबू निचोड़ें या समुद्री नमक का उपयोग करें। बच्चों को शुरू से ही सलाद खाने की आदत डालनी होगी।

सलाद खाना कितना उचित है...

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