12 tips for using lemon and lemon peel :-
1- If you cut a lemon and add sugar to it and suck it, it stops indigestion. To stop stomach ache, ginger and lemon juice should be consumed with sugar.
2- If you have indigestion, cut a lemon and add salt or sandalwood to it, make it warm and suck it frequently. This reduces the problems of belching, indigestion, flatulence, etc.
3- If you have bile, drink lemon juice daily. It increases appetite and digests food properly.
4 – For health and beauty, mix lemon juice with warm water and wash your face with it. The glow becomes bright and wrinkles disappear. The roughness of the skin goes away.
5- After extracting the juice, do not throw away the lemon peel. It should be gently rubbed on the face with both hands. Doing this opens the blood vessels and reveals beauty.
6 – Lemon peel has antibacterial properties. This prevents acne.
7 – If your knees and elbows are dark, apply some honey and massage the area with lemon peel. The blackness goes away.
8 – By rubbing your toenails and fingernails with lemon peel, they become clean and shiny.
9 – If there is a bad smell in the fridge, keep lemon peel. This reduces the bad smell.
10 – Lemon peel is also useful for removing sticky, oily stains on the grate.
11- Lemon peel is known as ‘lemon zest’. You can use ‘lemon zest’ to enhance the flavor of salads or many dishes.
12 – You can dry lemon peel and make it into a powder and use it in face packs.
व्हिटॅमिन सी’चा स्त्रोत ‘लिंबू’
लिंबू आणि लिंबाच्या साली वापर करण्यासाठी 12 टिप्स ;-
1- लिंबू कापून त्यावर खडीसाखर घालून चोखल्यास ओकारी थांबते. पोटदुखी थांबण्यास आले व लिंबाचा रस साखर घालून सेवन करावा.
2-अजीर्ण झाल्यास लिंबू कापून त्यावर सुंठ किंवा सैंधव मीठ घालून कोमट करावे आणि वारंवार चोखावे. त्यामुळे करपट ढेकर, ओकारी, पोटफुगी वगैरे त्रास कमी होतो.
3- पित्त झाले असल्यास रोज लिंबाचे सरबत प्यावे. त्याने भूक वाढते आणि अन्न नीट पचते.
4 -आरोग्य व सौंदर्य रक्षणासाठी लिंबाचा रस कोमट पाण्यात मिसळून त्याने चेहरा धुवावा. कांती तेजस्वी होते आणि सुरकुत्या नाहीशा होतात. त्वचेचा रुक्षपणा निघून जातो.
5- रस काढल्यानंतर लिंबाची साल फेकून देवू नये. ती चेहऱ्यावर दोन्ही हातांनी नाजूकपणे घासावी. असे केल्याने रक्तवाहिन्या मोकळ्या होतात आणि सौंदर्य खुलते.
6 -लिंबाच्या सालीमध्ये अँटिबॅक्टेरियल गुणधर्म असतात. यामुळे मुरुमापासून बचाव होतो.
7 – गुडघे, कोपर काळवंडले असतील तर थोडा मध लावून लिंबाच्या सालीने त्या भागावर मसाज करावा. काळवंडलेपणा निघून जातो.
8 – लिंबाच्या सालीने पायाची, हाताची नखे साफ घासल्याने, ती स्वच्छ होतात आणि त्यांना चकाकीही येते.
9 -फ्रिजमध्ये दुर्गंधी येत असेल तर, लिंबाच्या साली ठेवाव्या. यामुळे दुर्गंधी कमी होते.
10 -शेगडीवरचे चिकट, तेलकट डाग काढण्यासाठीही लिंबाची साल उपयोगी पडते.
11- लिंबाच्या सालीचा किस हा ‘लेमन झेस्ट’ म्हणून ओळखला जातो. सॅलेड किंवा अनेक पदार्थांमध्ये स्वाद वाढवण्यासाठी तुम्ही ‘लेमन झेस्ट’चा वापर करू शकता.
12 – लिंबाची साल वाळवून त्याची पावडर करून फेसपॅकमध्ये तिचा वापर करू शकता.
नींबू और नींबू के छिलके का उपयोग करने के 12 टिप्स:-
1- नींबू को काटकर उसमें चीनी मिलाकर चूसने से अपच बंद हो जाती है। पेट दर्द को रोकने के लिए अदरक और नींबू के रस को चीनी के साथ सेवन करना चाहिए।
2- अपच होने पर नींबू को काटकर उसमें नमक या चंदन मिलाकर गर्म करके बार-बार चूसना चाहिए। इससे डकार, अपच, पेट फूलना आदि की समस्या कम होती है।
3- पित्त होने पर रोजाना नींबू का रस पिएं। इससे भूख बढ़ती है और खाना ठीक से पचता है।
4- सेहत और खूबसूरती के लिए नींबू के रस को गर्म पानी में मिलाकर चेहरे को धोने से चेहरे की चमक बढ़ती है और झुर्रियां दूर होती हैं। त्वचा का रूखापन दूर होता है।
5- रस निकालने के बाद नींबू के छिलके को फेंके नहीं। इसे दोनों हाथों से चेहरे पर धीरे-धीरे रगड़ना चाहिए। ऐसा करने से रक्त वाहिकाएं खुलती हैं और खूबसूरती निखरती है।
6- नींबू के छिलके में एंटीबैक्टीरियल गुण होते हैं। इससे मुंहासे नहीं होते।
7- अगर आपके घुटने और कोहनी काले हैं तो थोड़ा शहद लगाएं और नींबू के छिलके से मसाज करें। कालापन दूर होता है।
8 – नींबू के छिलके से अपने पैर और हाथ के नाखूनों को रगड़ने से वे साफ और चमकदार हो जाते हैं।
9 – अगर फ्रिज में बदबू आ रही हो तो नींबू का छिलका रख दें। इससे बदबू कम हो जाती है।
10 – नींबू का छिलका ग्रेट पर लगे चिपचिपे, तैलीय दागों को हटाने के लिए भी उपयोगी है।
11- नींबू के छिलके को ‘लेमन जेस्ट’ के नाम से जाना जाता है। ‘लेमन जेस्ट’ का इस्तेमाल आप सलाद या कई व्यंजनों का स्वाद बढ़ाने के लिए कर सकते हैं।
12 – आप नींबू के छिलके को सुखाकर उसका पाउडर बना सकते हैं और फेस पैक में इसका इस्तेमाल कर सकते हैं।