9 Medicinal Benefits of Eating Guava. Guava is a sour-sweet fruit. Its scientific name is Cidium guajava. Guava is called guava in English. अमरूद एक खट्टा-मीठा फल है। इसका वैज्ञानिक नाम सीडियम गुआजावा है। अमरूद को अंग्रेजी में गुआवा कहते हैं। पेरू हे आंबट-गोड फळ आहे. त्याचे शास्त्रीय नाव Cidium guajava आहे. पेरूला इंग्रजीत guava म्हणतात.
Guava is a sour-sweet fruit. These trees grow in equatorial and warm climates. It is white or reddish inside. Gar is a seed. The taste is sweet. Guava is also food for many birds. Its scientific name is Cidium guajava. Guava is called guava in English. 9 Medicinal Benefits of Eating Guava.
- As guava has sattvic properties and is intellectual, when a person who is doing intellectual work eats guava, he gets energy by getting rid of mental fatigue.
- Eating guava after midday meal is very helpful. Food is easily digested due to the ‘C’ vitamin present in it as well as glucose, tannic acid. Usually, when eating guava, sandhav and cumin powder should be added to it. Due to this, the expectorant and astringent properties of the guava are removed and the guava does not get affected. Medicinal Benefits of Eating Guava.
- Ripe guava can be eaten as a vegetable. Guava jam, koshbir, chutney, raita and marmalade can also be made. As all these foods are tasty, different types of guava should be eaten for the disorders of anorexia, loss of appetite, acidity. 9 Medicinal Benefits of Eating Guava.
- Remove the seeds from the guava and grind it in a mixer and add rose petals, cardamom, granulated sugar, water and make syrup. Vitamin ‘C’ is available in abundance from this syrup, it relieves fatigue and creates enthusiasm and reduces inflammation in the body.
- If you are suffering from constipation, you should consume guava for three-four days in a row or make its vegetable and eat it, this increases the movement of the intestines and moves solid stools forward and cleans the stomach.
- Extract of young leaves of guava and drink it for the disease of vitiligo found in women.
- Children, pregnant women, weak women, thin people should consume guava regularly. Due to the ‘C’ vitamin and other nutrients present in it, the immune system of the body increases and the body becomes healthy and strong.
- If a part of the body is swollen and swollen, that part should be bandaged with poultice of guava leaves, this will reduce the swelling and reduce the swelling.
- If a pregnant woman is suffering from vomiting, nausea, then she should keep drinking guava syrup at small intervals. This creates taste in the mouth and reduces the feeling of vomiting, nausea and improves appetite. Medicinal Benefits of Eating Guava
Following precautions should be taken while eating guava :-
While eating guava, wash it thoroughly and check that it is free from insects. Overripe guavas are prone to pests. So eat medium ripe guava. Also, guava should not be eaten when suffering from cold-cough, sore throat. Guava should not be eaten in the morning or at night. Also do not eat guava kept in the fridge. Eating too many raw guavas can cause stomach upset due to the seeds they contain, so usually eat guavas with lunch or after meals. Medicinal Benefits of Eating Guava
अमरूद खाने के 9 औषधीय फायदे
अमरूद एक खट्टा-मीठा फल है। इसका वैज्ञानिक नाम सिडियम गुजावा है। अमरूद को अंग्रेजी में गुआवा कहा जाता है। अमरूद का एक कट्टा-मीठा फल है। इसका वैज्ञानिक नाम सीडियम गुआजावा है। अमरूद को अंग्रेजी में अमरूद कहते हैं। पेरू एक महान भगवान है. यह शास्त्रीय नाव सिडियम गुजावा है। पेरूला इंग्रजीत अमरूद महंगा।
अमरूद एक खट्टा-मीठा फल है। ये पेड़ भूमध्यरेखीय और गर्म जलवायु में उगते हैं। यह अंदर से सफेद या लाल रंग का होता है। गार एक बीज है. स्वाद मीठा है. अमरूद कई पक्षियों का भोजन भी है। इसका वैज्ञानिक नाम सिडियम गुजावा है। अमरूद को अंग्रेजी में गुआवा कहा जाता है।
अमरूद एक खट्टा-मीठा फल है। इसका वैज्ञानिक नाम सिडियम गुजावा है। अमरूद को अंग्रेजी में गुआवा कहा जाता है। अमरूद का एक कट्टा-मीठा फल है। इसका वैज्ञानिक नाम सीडियम गुआजावा है। अमरूद को अंग्रेजी में अमरूद कहते हैं। पेरू एक महान भगवान है. यह शास्त्रीय नाव सिडियम गुजावा है। पेरूला इंग्रजीत अमरूद महंगा।
अमरूद एक खट्टा-मीठा फल है। ये पेड़ भूमध्यरेखीय और गर्म जलवायु में उगते हैं। यह अंदर से सफेद या लाल रंग का होता है। गार एक बीज है. स्वाद मीठा है. अमरूद कई पक्षियों का भोजन भी है। इसका वैज्ञानिक नाम सिडियम गुजावा है। अमरूद को अंग्रेजी में गुआवा कहा जाता है।
अमरूद खाते समय निम्नलिखित सावधानियां बरतनी चाहिए :-
अमरूद खाते समय उसे अच्छी तरह धोकर जांच लें कि उसमें कीड़े तो नहीं लगे हैं। ज्यादा पके अमरूदों में कीड़े लगने का खतरा रहता है। इसलिए मध्यम पके अमरूद ही खाएं। इसके अलावा सर्दी-खांसी, गले में दर्द होने पर अमरूद नहीं खाना चाहिए। सुबह या रात में अमरूद नहीं खाना चाहिए। इसके अलावा फ्रिज में रखा अमरूद भी न खाएं। ज्यादा कच्चे अमरूद खाने से उनमें मौजूद बीजों की वजह से पेट खराब हो सकता है, इसलिए आमतौर पर दोपहर के खाने के साथ या खाने के बाद अमरूद खाएं।Medicinal Benefits of Eating Guava.
Medicinal Benefits of Eating Guava.