10 Benefits of Eating Garlic

Eat a clove of garlic with honey every morning, there will be no time to go to the doctor/रोज सुबह शहद के साथ लहसुन की एक कली खाएं, डॉक्टर के पास जाने का समय नहीं मिलेगा/रोज सकाळी लसणाची एक कळी मधासोबत खा, डॉक्टरकडे जाण्याची येणार नाही वेळ…

In today’s fast-paced life, taking care of health has become very important. Many people nowadays consume various nutritious foods and do exercise to lead a healthy life and stay fit. Many people eat raw kale in the morning to keep their heart healthy and reduce cholesterol. Yes, one beneficial solution is to eat the collected garlic bud and honey.

If you consume one bud and honey in the morning, it helps in eliminating many problems. Garlic and honey have anti-biotic, anti-oxidant and anti-inflammatory properties. It helps in curing many diseases. Today we will know for whom and for what reason garlic and honey are consumed.

1) Immunity increases :-

Garlic and honey are anti-oxidants which strengthen the body’s immune power. Consuming Rickamya Poti every morning strengthens the immunity and protects the body from many infections and diseases.

2) Beneficial for the heart :-

Garlic contains an element called allicin which helps in reducing cholesterol. Consuming Lasina along with Madha reduces the plaque deposited in the heart arteries and improves blood circulation. Which reduces the risk of heart attack and stroke.

3) Improves digestion :-

The combination of garlic and honey is considered very beneficial for the digestive system. This means it helps in removing problems like portal swelling, indigestion, gas and constipation. Due to its service, intestinal health also improves.

4) Helps in weight loss :-

Consuming Rickamya Poti garlic and honey boosts metabolism, which helps in weight loss. This means that the extra fat stored in the body burns faster. Due to which there is relief in weight control.

5) Blood sugar gets controlled :-

Consuming lasagne helps in controlling blood sugar level. When you avoid alcohol, blood sugar remains stable and the risk of diabetes is reduced.

6) Cold and cough go away :-

A mixture of garlic and honey helps in getting rid of itching, cough and cold. It has anti-biotic properties which help in reducing infections and heals the body.

Benefits of Eating Garlic

How to consume Garlic?

Cut one or both lasagne into pieces. Keep these pieces and one spoonful of Madhat overnight. Consume empty pot or mixture in the morning. After that, do not eat or drink anything for 15 to 20 minutes.

लहसुन खाने के 10 फायदे :-

रोज सुबह शहद के साथ लहसुन की एक कली खाएं, डॉक्टर के पास जाने का समय नहीं मिलेगा…

लहसुन खाने के 10 फायदे

आज की भागदौड़ भरी जिंदगी में सेहत का ख्याल रखना बहुत जरूरी हो गया है। आजकल बहुत से लोग स्वस्थ जीवन जीने और फिट रहने के लिए तरह-तरह के पौष्टिक आहार लेते हैं और एक्सरसाइज करते हैं। बहुत से लोग अपने दिल को स्वस्थ रखने और कोलेस्ट्रॉल को कम करने के लिए सुबह-सुबह कच्चा केल खाते हैं। जी हां, एक फायदेमंद उपाय है लहसुन की एक कली और शहद को इकट्ठा करके खाना।

अगर आप सुबह-सुबह एक कली और शहद का सेवन करते हैं तो यह कई समस्याओं को दूर करने में मदद करता है। लहसुन और शहद में एंटी-बायोटिक, एंटी-ऑक्सीडेंट और एंटी-इंफ्लेमेटरी गुण होते हैं। यह कई बीमारियों को दूर करने में मदद करता है। आज हम जानेंगे कि लहसुन और शहद का सेवन किसके लिए और किस वजह से किया जाता है।

1) रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाता है :-

लहसुन और शहद एंटी-ऑक्सीडेंट होते हैं जो शरीर की रोग प्रतिरोधक क्षमता को मजबूत करते हैं। हर सुबह रिकम्या पोटी का सेवन करने से रोग प्रतिरोधक क्षमता मजबूत होती है और शरीर कई तरह के संक्रमण और बीमारियों से बचा रहता है।

2) दिल के लिए फायदेमंद :-

लहसुन में एलिसिन नामक तत्व होता है जो कोलेस्ट्रॉल को कम करने में मदद करता है। लसानिया को माढ़ के साथ सेवन करने से हृदय की धमनियों में जमा प्लाक कम होता है और रक्त संचार बेहतर होता है। जिससे हार्ट अटैक और स्ट्रोक का खतरा कम होता है।

3) पाचन क्रिया को बेहतर बनाता है :-

लहसुन और शहद का मिश्रण पाचन तंत्र के लिए बहुत फायदेमंद माना जाता है। इसका मतलब यह है कि यह पोर्टल सूजन, अपच, गैस और कब्ज जैसी समस्याओं को दूर करने में मदद करता है। इसके सेवन से आंतों का स्वास्थ्य भी बेहतर होता है।

4) वजन घटाने में मदद करता है :-

रिकम्या पोटी लहसुन और शहद का सेवन करने से मेटाबॉलिज्म बूस्ट होता है, जिससे वजन घटाने में मदद मिलती है। इसका मतलब यह है कि शरीर में जमा अतिरिक्त चर्बी तेजी से बर्न होती है। जिससे वजन कंट्रोल करने में राहत मिलती है।

5) ब्लड शुगर कंट्रोल होता है :-

लसानिया का सेवन करने से ब्लड शुगर लेवल को कंट्रोल करने में मदद मिलती है। जब आप शराब से परहेज करते हैं, तो ब्लड शुगर स्थिर रहता है और डायबिटीज का खतरा कम होता है।

6) सर्दी-खांसी दूर होती है :-

लहसुन और शहद का मिश्रण खुजली, खांसी और जुकाम से छुटकारा दिलाने में मदद करता है। इसमें एंटी-बायोटिक गुण होते हैं जो संक्रमण को कम करने और शरीर को स्वस्थ करने में मदद करते हैं।

लहसुन का सेवन कैसे करें?

एक या दोनों लज़ान्या को टुकड़ों में काट लें। इन टुकड़ों और एक चम्मच मदत को रात भर के लिए रख दें। सुबह खाली बर्तन या मिश्रण का सेवन करें। उसके बाद 15 से 20 मिनट तक कुछ भी न खाएं-पिएं।

Benefits of Eating Garlic

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